.

Колко безопасни са хирургичните аборти?

Безопасността е важно и често срещано притеснение при жените. Хирургичните аборти, извършени в болнични условия, са много безопасни. Все пак, както при всяка медицинска процедура, има риск. Той се увеличава толкова с напредване на бременността, а същ

Колко безопасни са хирургичните аборти?
Безо
асността е важно и често срещано притеснение при жените. Хирургичните аборти, извършени в болнични условия, са много безопасни. Все пак, както при всяка медицинска процедура, има риск. Той се увеличава толкова с напредване на бременността, а също и при използване на седиране или обща анестезия. Възможните рискове включват:

    - алергична реакция;
    - съсиреци в матката;
    - непълен аборт – при който част от плода остава в матката;
    - инфекция;
    - разраняване на шийката на матката или друг орган;
    - неоткрита извънматочна бременност
    - много силно кръвотечение.

Най-често тези усложнения са лесно лечими с лекарства или чрез други медицински процедури.

В много редки случаи тежките усложнения могат да доведат до фатален край.

    - Рискът от смърт по време на раждане е 11 пъти по-голям от риска по време на аборт, когато процедурата е извършена в първите 20 седмици от бременността.
    - След 20-тата седмица показателите за рисковете от смърт по време на  раждане и аборт се изравняват.
    - Като цяло рискът от смърт по време на аборт се увеличава с напредване на бременността.

Сериозните усложнения могат да бъдат предшествани от предупредителни знаци. Веднага се обади на лекуващия лекар, ако имаш:

    - много силно кървене – ако получиш съсиреци по-големи от лимон или за един час се напояват с кръв две максимално големи превръзки и това кървене продължава 2 поредни часа и повече;
    - болка или неразположение, което не може да се облекчи с лекарства, почивка, топла вода или загряваща възглавничка;
    - треска
    - повръщаш повече от 4 до 6 часа, така че не можеш да задържиш нищо в стомаха си;
    - неприятно, миризливо течение от вагината;
    - подозрение, че все още си бременна.

 
Какво да очаквам след хирургичния аборт?

Лекуващият ти лекар ще ти каже какво трябва да правиш и какво не след аборта. Много от нас се притесняват да задават въпроси, но лекарят е там, за да помогне. Не се притеснявай и питай, за да получиш отговор на всичко, което те интересува. Може да ти е от полза, ако предварително направиш списък с въпросите си към лекаря, за да не забравиш нещо.

Точно след аборта:

    - Ще си почиваш в болничната стая.
    - Ако имаш кръвна група с отрицателен резус-фактор, ще ти сложат инжекция, за да намалят риска за теб при бъдеща бременност.
    - Ще получиш писмени инструкции за нещата, които трябва да направиш след аборта, а също така и телефонен номер, на който можеш да звъниш 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата, ако имаш някакви въпроси или притеснения.
    - В зависимост от болницата може да ти бъде поставен и вътрематочен контрацептив по същото време, в което се извършва аборта. Ако искаш да ти поставят вътрематочен контрацептив, попитай клиниката, когато си планираш процедурата за аборт, дали е възможно в същото време да поставят и вътрематочен контрацептив.
    - Добре е контролният преглед да бъде от 2 до 4 седмици след аборта.
    - Не шофирай след процедурата, ако си била седирана.
    - Обикновено може да се върнеш към работата си или към нормалното си ежедневие на следващия ден. Възстановяването след Д&К може да отнеме повече време.
    - Можеш да се изкъпеш толкова скоро след процедурата, колкото искаш. Не използвай дамски душ и медикаменти, които се слагат във вагината.

Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...