Бременност след аборт

Често след a аборт, жените задават въпроси за бъдеща бременност. Все още ли е възможно? Какви са рисковете? Колко скоро е възможно? Опитваме се да отговорим на тези въпроси и да ви дадем няколко съвета и препоръки за бременност след аборт.

преждевременно раждане

Абортът засяга вашите шансове за забременяване в бъдеще?

Повечето жени, които са направили аборт, могат да забременеят веднага след него. Много е малко вероятно абортът да създаде проблеми в това отношение, защото самият факт, че сте забременяли в миналото, е знак, че се извършва овулация и репродуктивната система функционира. Има обаче определени ситуации, които могат да повлияят на шансовете за забременяване в бъдеще. а спонтанен аборт или а аборт с усложнения може да повдигне въпроси. Непълният аборт се увеличава риск от инфекции, които могат да засегнат матката в дългосрочен план. Също така, всякакви лезии на матката намаляват възможността за забременяване, но също така и за безопасна и доносена бременност.

Инфекциите, които се появяват след тази медицинска процедура, могат да причинят големи проблеми, ако не бъдат лекувани навреме; може да причини запушвания на фалопиевите тръби, но те също така застрашават вашето здраве. Шансовете да се получат наранявания на матката или шийката на матката са от 4 до 1000 случая в случай на хирургичен аборт, а в случай на медикаментозен аборт шансовете са по-ниски (1 до 1000 случая).

Много е важно да обърнете внимание на всеки знак, който възстановяване след аборт не е подходящо да се лекува незабавно в случай на усложнение.
Следователно абортът не оказва значително влияние върху шансовете за забременяване в бъдеще. Всъщност повечето двойки, които имат незащитен секс, могат да забременеят през следващата година. (1)

Кога можете да забременеете отново след аборт?

Препоръчително е да имате бременност веднага след аборта?

Абортът, когато се извършва правилно и без усложнения, не повдига въпроси за бъдеща бременност. Препоръчително е да използвате метод за контрацепция за период от 3 месеца, тъй като бременността може да има усложнения. А в случай на аборт в месец по-рано по време на бременност, периодът на изчакване може да бъде удължен според препоръките на специалиста.

Препоръчително е да дадете на тялото достатъчно време да се излекува и да се подготви за нова задача. Например, ако една жена е направила медицински аборт, тези проблеми вероятно ще се повторят през следващата бременност. Следователно трябва да се анализира здравословното състояние и да се лекуват всички проблеми. В други случаи жената може да страда емоционално поради чувство за вина, така че следващият импулс е желанието да компенсира загубата на детето с друга бременност. Тази опция обаче трябва да бъде обсъдена и да бъде взето безопасно решение за безопасността на майката, но и на плода. Особено, ако предишната бременност е била обезпокоена или абортът е имал усложнения, важно е да се разбере защо е по-добре да се прави почивка между бременностите. (2)

Какви са рисковете от аборт за бъдеща бременност?

По принцип абортът не представлява риск за бъдеща бременност, при условие че е извършен успешно и не са възникнали усложнения или други проблеми в това отношение.

Има обаче някои случаи, при които абортът може да бъде свързан с проблеми като кървене в началото на бременността, преждевременно раждане, ниско тегло при раждане и проблеми с плацентата. В редки случаи хирургичният аборт може да причини увреждане на шийката на матката или матката. Повече аборти за цял живот могат да причинят отслабване на шийката на матката, което създава сериозни рискове при следваща бременност. (3)

Повечето жени, които са направили аборт, тепърва започват сексуалния си живот или са по-млади и не са правили няколко аборта през целия си живот. Като цяло те искат да имат бременност в бъдеще. В този случай прогнозата е много добра. С изключение на аборта, предшестван от усложнения или инфекции, няма доказателства, които да свързват аборта с безплодие или извънматочна бременност.

Също така, рискът от спонтанен аборт, преждевременно раждане или ниско тегло при раждане не е по-висок за жени, които са имали аспирационен аборт, в сравнение с тези, които са завършили бременността. И накрая, жените, които са извършили хирургичен аборт чрез дилатация и евакуация, имат по-висок риск от преждевременно раждане и бебето с по-ниско тегло при раждане.

С изключение преждевременно раждане и ниско тегло при раждане, няма доказателства, че абортът има други негативни ефекти върху бременността или причинява безплодие. (4)

Повечето жени, които са направили аборт, ще искат да забременеят в бъдеще. Важно е да се отбележи, че абортът обикновено не влияе върху плодовитостта и шансовете за забременяване. Също така, жена, която е направила аборт, може да носи бременност до износване и да има здраво бебе. Въпреки че могат да възникнат някои усложнения и проблеми, те са лечими и не трябва да са причина за страх.

След аборт е важно да изчакате достатъчно дълго време за следващата бременност. Не се колебайте да говорите с Вашия лекар за препоръки в това отношение.