Бременност, която завършва сама в рамките на първите 20 гестационни седмици, се означава като спонтанен аборт. Това е най-често срещаният вид загуба на бременност. 

 

Проучванията показват, че 10 до 25% от всички клинично признати бременности завършват със спонтанен аборт. 


 

Химичната бременност може да представлява 50-75% от всички спонтанни аборти. Това се случва, когато бременността бъде загубена скоро след имплантирането, което води до кървене, което се появява около времето на очаквания период. Жената дори може да не осъзнае, че е заченала.

Какви могат да бъдат предупредителни признаци за спонтанен аборт?

  • Кървене

Кървенето може да започне като леко зацапване или може да бъде по-тежко и да изглежда като кръвоизлив. Тъй като шийката на матката се разширява, за да може да отдели оплодената яйцеклетка, кървенето става по-тежко.

 

Най-тежкото кървене обикновено приключва в рамките на три до пет часа от началото. По-лекото кървене може да спре и да започне за една до две седмици, преди да приключи напълно.

  • Цветът на кръвта

Може да варира от розово до ярко червено или кафяво. Червената кръв е „прясна кръв”, която бързо напуска тялото. Кафява кръв е кръв, която е била в матката за определен период от време. По време на спонтанен аборт може да се наблюдава течение с цвета на утайка от кафе или почти черно.

 

Други симптоми на спонтанен аборт могат да включват:

  • Лека до силна болка в гърба (често по-лоша от нормалните менструални спазми);
  • Отслабване на тегло;
  • Вагинално течение с белезникаво-розов цвят;
  • Истински контракции (много болезнени на всеки 5-20 минути);
  • Отделяне на тъкан с материал, подобен на съсирек;
  • Внезапно намаляване на симптомите на бременност.

Повечето спонтанни аборти се случват през първите 12 седмици от бременността. 

Каква е причината за ранния спонтанен аборт?

През първия триместър най-честите причини за спонтанен аборт са хромозомните аномалии. Повечето хромозомни аномалии са причина за увредена яйцеклетка или сперматозоиди или се дължат на проблем в момента, в който зиготата е преминала през процеса на делене. 

 

Хромозомите са малки структури вътре в клетките на тялото, които носят много гени, основните единици на наследствеността. Причините за спонтанен аборт са различни и най-често не могат да бъдат идентифицирани.

 

Други причини за спонтанен аборт включват (но не се ограничават до) инфекция, излагане на опасности от околната среда и на работното място (като високи нива на радиация или токсични агенти), хормонални нарушения, неправилно имплантиране на оплодената яйцеклетка в маточната лигавица, възрастта на майката, аномалии на матката, нарушения на имунната система (лупус, автоимунно заболяване), тежко бъбречно или вродено сърдечно заболяване или тежко недохранване.

 

Спонтанен аборт често е процес, а не едно събитие. Има няколко основни типа спонтанен аборт.

  • Заплашващ спонтанен аборт, което представлява известна степен на маточно кървене в ранна бременност, придружено от спазми или болки в долната част на гърба. Маточната шийка остава затворена. Това кървене често е резултат от имплантиране.
  • Аборт в ход. Той се характеризира с болка в корема или кръста, придружена от кървене с отворена шийка на матката. В този случай спонтанния аборт е неизбежен, когато има разширяване и скъсяване на шийката на матката. 
  • Пълен спонтанен аборт. Завършен спонтанен аборт е, когато ембрионът или продуктите на зачеването са се отделили от матката. Кървенето бързо отшумява, както и всяка болка или спазми. Завършен спонтанен аборт може да бъде потвърден чрез ултразвук или чрез извършване на хирургичен кюретаж.

 

Библиография:

americanpregnancy.org